Meteen naar de inhoud

3 tips voor het onderhoud van je tuin deze winter

  • door

Een tuin kan heel wat onderhoud vragen, zeker wanneer hij redelijk groot is. Gelukkig heb je er in de winter, als het koud is, minder werk aan. In dit artikel worden er enkele tips gegeven om je tuin te onderhouden tijdens de winterperiode. 

Bescherm je planten en bloemen

De eerste stap die je moet nemen, is het beschermen van je planten en bloemen die niet tegen de vrieskou kunnen. Tijdens de zomer zorgen ze voor een mooie aanvulling op je tuin, maar wanneer het planten of bloemen zijn die niet tegen lage en vriestemperaturen kunnen, sterven ze in de winterperiode af als ze buiten staan. Zorg er daarom voor dat je deze planten tijdig binnenhaalt zodat ze kunnen overleven. Tijdens de winterperiode hoef je je planten ook niet veel water te geven aangezien ze minder zonlicht krijgen dan in de zomer. Wanneer je je planten water geeft, is het aan te raden dat dit met onthard water gebeurt. Onthard water ontstaat door onthardingszout aan je ontharder toe te voegen. Het onthardingszout zorgt ervoor dat de kalk uit je water wordt gehaald waardoor het zuiverder is. Hierdoor zien je planten er beter uit en nemen ze meer zonlicht op.

Gebruik strooizout om je terras sneeuwvrij te houden

Zoals hierboven al is vermeld, staat de winter gelijk aan vriestemperaturen. Dit kan ervoor zorgen dat er ijsvorming optreedt op je terras. Een wit sneeuwtapijt geeft een idyllisch beeld, maar zodra de sneeuw is vastgevroren, kan dit glad en gevaarlijk worden. Om dit te voorkomen kan je preventief strooizout op je terras strooien. Het zout zorgt ervoor dat de vriestemperatuur van het water veel lager wordt, waardoor je minder kans hebt op ijsvorming. 

Snoei de bomen in je tuin

Indien je bomen in je tuin hebt, is de winter de ideale moment om ze te snoeien. Net zoals verschillende dieren, houden bomen ook een soort winterslaap. Dit zorgt ervoor dat de sapstroom sterk vermindert. Wanneer je bomen dan snoeit, heb je minder kans dat de boom gaat bloeden. 

Belangrijk om te weten is dat een boom na het snoeien wel kwetsbaarder is op de plaatsen dat hij gesnoeid is. Daarom is het essentieel dat ze de tijd krijgen om te herstellen en de wonde te laten genezen. Zorg daarom dat je nooit een boom snoeit wanneer er vorst wordt voorspeld in de komende dagen. De vorst kan er namelijk voor zorgen dat de bomen volledig afsterven indien ze niet volledig genezen zijn. Snoei daarom je bomen enkel wanneer de dag- en nachttemperaturen boven nul blijven.