Meteen naar de inhoud

Duurzaam tuinieren? 3 tips om jouw tuin milieuvriendelijker te maken

  • door

Wie zit er nou niet graag in zijn tuin? Lekker met het zonnetje op je bol heerlijk genieten van je tuin. Het is van belang dat je bij het creëren van je tuin rekening houdt met alle seizoenen van het jaar, zodat je niet enkel in de zomer van je tuin kunt genieten, maar ook in de koudere wintermaanden. Bijvoorbeeld door een terrasoverkapping te plaatsen in je tuin, waarbij je altijd lekker warm en droog zit. Maar, probeer niet enkel te letten op je comfort, maar ook op het duurzaamheidsgehalte van je tuin. Om je een duwtje in de goede richting te geven hebben wij 3 tips opgesteld om je tuin te verduurzamen. 

Meer groen en minder steen

Nederland heeft de afgelopen zomer te kampen gehad met zware wateroverlast. De verwachting is dat zulk extreem weer steeds vaker gaat voorkomen en daarom moet jouw tuin daarop ingericht zijn. Als iedereen zijn tuin bestraat, kan het water nergens naartoe en zul je snel last krijgen van wateroverlast. Echter, als je veel groen in je tuin hebt, zal dit opgenomen worden door de grond. Zorg dus voor voldoende grond, gras, planten, struiken en bomen, zodat het water goed opgenomen kan worden in de grond. Probeer ook de diverse bloeiperiodes af te stemmen op elkaar, zodat je altijd kunt genieten van planten die in de bloei staan. 

Zorg voor een vriendelijke omgeving voor dieren en insecten

Door klimaatverandering hebben dieren en insecten steeds minder leefomgeving of een steeds verslechterende leefomgeving. Probeer daarom je tuin zo in te richten dat het een goed huis biedt voor hen. Dit is niet alleen ten behoeve van hen, maar ook van jou. Insecten zullen je tuin bestuiven en zorgen voor een mooi bloeiende tuin en zeg nou zelf, hoe leuk is het als er een eekhoorntje door je tuin loopt. Dit kun je bewerkstelligen door bijvoorbeeld een insectenhotel te plaatsen, waar insecten kunnen nestelen en eitjes kunnen leggen. Of hang een vogelhuisje op waar vogeltjes lekker kunnen broeden en nestelen. 

Onderhoud en verlicht je tuin op duurzame wijze

Houd jij ervan om ‘s avonds nog even lekker in je tuin te zitten als het donker is? Zorg er dan wel voor dat je tuin is verlicht met duurzame verlichting, zoals LED-lampen. Zodoende zorg je er niet voor dat je verlichting energie slurpt. Ook kun je ervoor zorgen dat je op duurzame wijze de tuin onderhoudt. Bijvoorbeeld door handwerk toe te passen waar dit kan, in plaats van gebruik te maken van machines. Moet je toch apparaten hebben voor tuinonderhoud? Leen deze dan van buren of koop ze tweedehands, om zo massaproductie tegen te gaan.