Meteen naar de inhoud

Duurzame mondkapjes nodig?

  • door
Mondkapje kopen

Nu mondkapjes verplicht zijn in het OV sinds juni 2020. Nou is het wel zo fijn om een beetje knap voor de dag te komen en dan al helemaal zonder dat je het milieu extra belast. Daarom zijn er wasbare mondkapjes gemaakt van duurzame materialen. Helaas zijn er veel mensen die kiezen voor wegwerp mondkapjes die na één keer gebruik in de prullenbak verdwijnen. Dit is natuurlijk wel een grote verspilling. Die mondkapjes zijn, door de schaarste, ook nog eens heel erg duur. Je kunt mondkapjes kopen in veel verschillende soorten, maar wasbare mondkapjes hoef je over het algemeen maar één of twee keer aan te schaffen en is daarom een stuk duurzamer en voordeliger!

De soorten mondkapjes op de markt

Je hebt eigenlijk twee soorten mondkapjes. Je hebt wegwerp mondkapjes en herbruikbare (wasbare) mondkapjes. De wegwerp mondkapjes bestaan meestal uit 3 lagen, maar ook zijn er 1 of 2-laags mondkapjes te verkrijgen. De 3-laags wegwerp mondkapjes werken in de meeste gevallen een stuk effectiever. De filter efficiency is meestal een stuk hoger. Er wordt een hoop gediscussieerd over feit of het dragen van een mondkapje nou wel of geen zin heeft. Wat in ieder geval zeker is, is dat chirurgische mondmaskers zijn ontworpen om de lucht te filteren bij het uitademen en niet bij het inademen. Daarom worden chirurgische maskers het meest aanbevolen voor mensen die een contact beroep hebben, een risicogroep zijn of besmet zijn met een virus. De professionele wasbare mondkapjes zijn daarnaast ook een goed alternatief om besmettingen tegen te gaan. Er is in ieder geval genoeg aanbod aan diverse mondkapjes!

Liever een herbruikbaar en duurzaam mondkapje kopen?

Aangezien een wegwerp mondkapje maar 3 uur meegaat en daarna vochtig wordt of bacteriën bevat, is een wasbaar mondkapje een uitstekend alternatief. Deze komen voor in veel verschillende soorten en zijn er in talloze kleuren en printjes. Het voordeel van herbruikbare mondkapjes zijn dat ze een stuk langer te dragen zijn dan wegwerp mondkapjes en daarnaast erg duurzaam zijn.

Hoe werkt een duurzaam mondkapje?

· Ontsmet je handen voor en na het gebruiken van het masker

· Raak de buitenzijde van het mondkapje zo min mogelijk aan, pak het vast bij de elastiekjes

· Wissel niet van draagzijde

· Wissel van mondkapje wanneer deze vochtig wordt.

Wasbaar mondkapje wassen

· Was het mondkapje minimaal op 60 graden met voorkeur in een waszakje

· Was het mondkapje na ieder gebruik!

· Je mondkapje gaat langer mee met de alternatieve wasopties:

· Dompel of zeef het mondkapje in kokend water

· Leg het weg en na 5 dagen leeft het virus niet meer in katoen