Meteen naar de inhoud

Hoe hou je je vijver in goede staat?

  • door

Wie een vijver in de tuin heeft, zal hier graag goede zorg voor dragen. Immers; waar je in een tuin moet zorgen dat je planten voldoende water en zon krijgen en eventuele huisdieren genoeg beweging, voer en liefde ontvangen, moet je dit ook voor het leven in en om je vijver doen. Door ervoor te zorgen dat het water van goede kwaliteit blijft en je vissen het juiste voer ontvangen, hou je je vijver schoon en je vissen gezond. Maar welke producten kan je hiervoor gebruiken?

Het juiste visvoer

Natuurlijk is het belangrijk dat je vissen het juiste voer krijgen. Visvoer komt in allerlei soorten en maten en voor elke vis is wel het juiste voer te koop. Het feit dat visvoer zo divers is, is niet zo gek; elke vissoort heeft weer zijn eigen behoeftes als het gaat om hun voer en dus zorgen fabrikanten ervoor dat ze deze behoeftes stuk voor stuk bedienen. Neem het merk Hozelock, dat niet alleen visvoer produceert, maar ook allerlei producten maakt die het water van de vijver in topconditie houden. Een goede Hozelock vijver is dan ook echt een gezonde vijver. Wees er bij het voeren wel beducht op dat je niet in een keer heel veel voer aan de vissen geeft; dit kan ervoor zorgen dat het water in kwaliteit achteruit gaat, omdat het voer dat niet wordt opgegeten begint te rotten. Geef in plaats daarvan juist kleine beetjes op verschillende momenten.

De vijverpomp

Een zeer belangrijk onderdeel voor elke vijver is de vijverpomp. Deze houdt het water in beweging, waardoor er meer zuurstof uit het water gehaald kan worden. Stilstaand water is nooit goed voor vissen, daarom doen ze het ook zo goed in rivieren en ander bewegend water. Om dat na te bootsen in je vijver, heb je een vijverpomp nodig. Deze zorgt voor een constante stroming, die het leven van de vissen een stuk aangenamer maakt. Daar komt bij dat eventueel vuil sneller afgevoerd wordt en het water dus ook in een betere conditie blijft. En om ervoor te zorgen dat een vijverpomp helemaal optimaal werkt, heb je het volgende product nodig.

Een vijverfilter

Het filter zorgt ervoor dat vuil blijft hangen uit het stromende water. Het water wordt door de pomp langs het filter gestuurd en eventueel vuil blijft hierna netjes achter in het filter. Vervang het filter regelmatig en je vijver blijft in topconditie. Wie het zichzelf helemaal makkelijk wil maken, koopt niet alleen een filter, maar een complete filterset. Hier zit de pomp en de slangen bij in en dat betekent weer dat je niet eindeloos hoeft te zoeken naar allerlei onderdelen. Een ander voordeel is dat al deze onderdelen perfect op elkaar zijn afgestemd, zodat ze altijd passen en je dus het maximale uit je set haalt.

Onderdelen

Soms gaat er iets kapot aan deze producten en in plaats van het hele product vervangen, kan je ook verschillende onderdelen bestellen. In dat geval hoef je alleen het defecte onderdeel te vervangen, waarna alles weer als nieuw functioneert