Meteen naar de inhoud

Waarom hebben bomen een specialist nodig?

bomen snoeien

Wie een boom op het erf heeft staan, zal er over het algemeen niet al te veel tijd aan besteden. Natuurlijk moet hij af en toe gesnoeid worden, maar meestal groeien de bomen in alle stilte door, zonder dat men hier heel erg bij stilstaat. Goede boomverzorging is echter wel degelijk belangrijk, want als een boom volledig aan zijn lot wordt overgelaten, kan dit vervelende gevolgen hebben. Daarom: enkele redenen waarom bomen een specialist kunnen gebruiken.

Het snoeien moet goed gebeuren

Wie een boom snoeit, moet wel een beetje weten wat hij of zij aan het doen is. Immers; wat bij de ene boom prima werkt, kan voor de andere boom juist bijzonder slecht nieuws zijn. Bij goede boomverzorging hoort dan ook het netjes snoeien van deze bomen, op een manier die de kracht van de boom ten goede komt. Denk bijvoorbeeld eens aan het knotten van bomen; een manier van snoeien waarbij de takken volledig tot aan de oorsprong worden afgeknipt, zodat ze juist weer extra sterk terugkomen en de boom zo gezond mogelijk blijft. Echter, niet elke boom is geschikt voor deze behandeling en het snoeien moet wel netjes gebeuren.

Jonge bomen moeten soms beschermd worden

Jonge bomen kunnen behoorlijk kwetsbaar zijn. Harde wind kan ze zomaar doen omwaaien en scheefgroei zorgt voor een boom die niet heel oud gaat worden. Daarom kan een specialist de boom verankeren, zodat hij op twee manieren beschermd is; de boom groeit mooi recht en eventuele stormen zijn te doorstaan, omdat de boom wat extra versteviging heeft en dus goed kan blijven staan – ook als de wind echt even goed doortrekt.

Zieke bomen hebben verzorging nodig

Bomen kunnen ziek worden. Dit kan allerlei oorzaken hebben, maar onderaan de streep is een zieke boom een ongezonde boom. Met een beetje pech kan de boom zelfs sterven door de ziekte en dus is het verstandig om een specialist in te huren als de boom niet meer in optimale staat lijkt. Deze specialist kan bepalen wat er precies aan de hand is en weet ook wat de boom vervolgens nodig heeft. Is de boom te redden, of moet hij misschien wel gekapt worden om te voorkomen dat het overslaat op andere bomen, of om te voorkomen dat de boom een gevaar gaat vormen?

Een boom verplaatsen vereist kennis

Soms kan het gebeuren dat een boom geen toekomst meer heeft op een bepaalde plek, maar dat hij nog wel kerngezond is. Dan is het soms een optie om de boom te verplaatsen, zodat er een betere plek gevonden wordt, waar de boom rustig verder kan groeien. Het verplaatsen van zo’n boom is nogal een klusje en vereist de nodige kennis. Is de grond elders wel geschikt voor deze boom? Hoe verloopt de verplaatsing? Allemaal vragen die alleen te beantwoorden zijn door een specialist.

Bomen kappen moet zo veilig mogelijk gebeuren

En is er echt geen oplossing meer, dan kan de boom gekapt worden. Ook dit is iets dat niet iedereen zomaar even voor zichzelf moet oppakken, zeker niet als de boom in een dichtbevolkt gebied staat. Dat kan behoorlijk gevaarlijk worden en dus kan je maar beter een goede bomenspecialist inhuren om dit voor je te doen. Die neemt een hoop zorgen weg, door de boom veilig om te kappen en netjes te verwijderen.