Meteen naar de inhoud

Wat is het nut van zonnepanelen?

  • door

Zijn zonnepanelen écht ecologisch? Het antwoord is eenduidig: ja, zonnepanelen zijn goed voor het milieu. Toch gaan er kritische stemmen op over zonnepanelen waar we ook naar moeten luisteren. Zo moeten we ons vragen stellen bij de productie van zonnepanelen. Gebeurt dat wel in milieuvriendelijke omstandigheden? Het is wel een feit dat de panelen – eenmaal geplaatst – niet vervuilend zijn. Daarnaast is het belangrijk dat deze panelen een maximaal rendement halen. Het is nu eenmaal ecologischer om een aantal panelen op eenzelfde oppervlakte energie te laten produceren die groener is en ook beter rendeert dan dat door een vervuilende variant te laten doen.

Deze zaken zijn belangrijk om in rekening te brengen bij het kiezen van een leverancier, maar doen niet af aan de algemene milieuvriendelijkheid van de manier waarop deze groene energie wordt opgewekt.

Zijn zonnepanelen ook goed voor mijn portemonnee?

Zonnepanelen leveren jaarlijks gemiddeld 8 tot 10% meerwaarde op, terwijl een klassiek spaarboekje nauwelijks nog iets opbrengt. De waarde van je woning stijgt. Je bent milieuvriendelijker bezig én je elektriciteitsfactuur valt bijna helemaal weg, wat een enorme besparing betekent op jaarbasis en al zeker op langere termijn.

Rendement zonnepanelen opnieuw verhogen

Nadat de Belgische regering de terugdraaiende teller afschafte, was er veel kwaadheid bij de personen die geïnvesteerd hadden in zonnepanelen. Het is dan ook een serieuze aanslag op het rendement van deze zonnepanelen. Is daar dan geen oplossing voor?

Interesse om het rendement van uw zonnepanelen opnieuw verhogen zonder terugdraaiende teller, dan is een thuisbatterij misschien iets voor jou. Wil je een thuisbatterij kopen, dan let je er het best op dat de installateur RESCERT-gecertificeerd is, zodat je ook in aanmerking komt voor premies. Dit certificaat geeft aan dat de installateur bekwaam is, waardoor jij online een investeringspremie kan aanvragen.

Thuisbatterij: de voordelen

Het grootste voordeel van de thuisbatterij voor zonnepanelen is dat je groene energie niet terugvloeit naar het net, maar later hergebruikt kan worden. Wanneer je meer verbruikt dan opwekt, wordt de opgeslagen energie vrijgegeven. Deze opgeslagen energie is een overschot uit het verleden, toen je minder energie verbruikte dan er werd opgewerkt. Dat was bijvoorbeeld het geval op een zonnige dag toen u aan het werk was en de kinderen op school zaten. Bovendien moet je geen prosumententarief of piektaks betalen, wat mooi meegenomen is.

Voor wie is het interessant?

Ben je een avondverbruiker? Heb je een elektrische wagen of wil je deze aanschaffen in de toekomst? Zo’n thuisbatterij is dan zeker iets voor jou! Heb je ook een smart home met veel elektrische apparaten, minstens tien zonnepanelen en geen terugdraaiende teller, dan behaal je een maximaal rendement door een thuisbatterij voor zonnepanelen te plaatsen.