Meteen naar de inhoud

Wat is waterslag en hoe voorkom je het?

Waterslag is een term die bij veel mensen niet direct een belletje doet rinkelen. Toch is de kans groot dat je er meermaals mee te maken hebt gehad. Klinkt er bijvoorbeeld een harde dreun uit jouw leidingstelsel als je een kraan snel sluit? Dan is er sprake van waterslag. Als je dit geluid voor het eerst hoort kun je schrikken, want het klinkt alsof er iemand met een hamer op de leiding slaat. Om jou wat meer inzicht in dit fenomeen te geven, gaan we er in deze tekst dieper op in. Aansluitend zetten we jou ook nog een aantal tips om waterslag te voorkomen.

Hoe ontstaat waterslag?
Water stroomt altijd onder druk door een waterleiding. Zonder de druk is het namelijk niet mogelijk om het water uit jouw kraan te laten stromen. Voor het transporteren van water wordt regelmatig een zuigerpomp gebruikt. Deze pomp zorgt ervoor da het water met hoge snelheden door het leidingstelsel stroomt. Zodra een zuigerpomp het water in beweging zet, ontstaat er een bepaalde energie in de leiding. Deze energie wordt afgegeven aan een waterleiding als je bijvoorbeeld een kraan (te) snel sluit. De energie wordt in dat geval omgezet in een geluid en dat staat beter bekend als waterslag.

Gevolg van waterslag
Produceren jouw leidingen regelmatig een hard geluid na het plotseling openen of sluiten van een kraan? Dan spreken we van waterslag. Veel mensen denken dat dit alleen gepaard gaat met een hard geluid. Daarom gaan de alarmbellen niet direct rinkelen als er sprake is van waterslag. Toch zou dit wel moeten. Waterslag kan namelijk een aantal nadelige gevolgen hebben. Wij zetten de grootse gevolgen hier voor jou op een rijtje.

Lekkage
In veel huizen wordt het water aangevoerd door metalen leidingen. Omdat metaal een stevig materiaal is, is de kans op een lekkage minimaal. Waterslag kan deze kans vergroten. Wanneer je hier lange tijd last van hebt, kan zogeheten metaalmoeheid optreden. Gevolg hiervan is dat de sterkte van metaal afneemt. In het ergste geval kan een leiding gaan scheuren. Dit heeft een lekkage tot gevolg. Waterslag kan er ook voor zorgen dat verbindingen tussen delen van jouw waterleiding losraken. Ook dan ontstaat er een lekkage.

– Slijtage
Een waterleiding wordt op bepaalde punten vaak met een beugel bevestigd op een vloer of muur. Hierdoor blijven ze over het algemeen goed op hun plek. Waterslag kan hier verandering in brengen. Doordat leidingen gaan trillen onder invloed van waterslag, kan de beugel losraken. Als een beugel los zit, verplaatst het proces zich naar de volgende beugel. Hierdoor kan er uiteindelijk flinke slijtage ontstaan. Dit gebeurt overigens alleen als er langdurig sprake is van waterslag.

Waterslag voorkomen
Zoals je hierboven kon lezen, kan waterslag een aantal nadelige gevolgen hebben. Daarom wil jij dit probleem mogelijk voorkomen. Helaas is waterslag vaak nooit helemaal te voorkomen. Toch kun je wel het een en ander doen om de kans op dit probleem te verminderen. De makkelijkste manier is om kranen voortaan met beleid te openen en te sluiten. Als het snel openen of sluiten van een kraan er eenmaal in zit, krijg je dit er mogelijk lastig uit. In dat geval kun je overwegen om een pulsatiedemper of accumulator te plaatsen. Met deze hulpmiddelen verklein je het drukverschil in de leidingen, waardoor de kans op waterslag kleiner is.