Wat kan je allemaal met halfverharding?
Halfverharding is een natuurlijke ondergrond, die bedoeld is voor wandelpaden, fietspaden, terrassen, noem maar op. Het feit dat het een natuurlijke ondergrond is, maakt halfverharding tot een zeer duurzame ondergrond, waar je vele jaren plezier van zult hebben. Maar wat kan je er allemaal mee en waarom is het zo populair?
Wat is halfverharding precies?
Halfverharding is een ondergrond die gemaakt is van onsamenhangend materiaal. Dit materiaal biedt veel meer stevigheid en draagkracht dan de originele grond en wordt gemaakt van duurzaam materiaal. Bij halfverharding vind je vaak zaken als grind, natuursteen, puin, of zelfs houtsnippers. Deze materialen bieden een ondergrond waar je gemakkelijk op kan lopen en waar je dus ook prima mee uit de voeten kan als je een terras of zelfs een parkeerplek wilt aanleggen. Nu zijn niet alle vormen van halfverharding geschikt voor het langdurig dragen van een stevig gewicht, dus voordat je dit allemaal gaat aanleggen is het verstandig om voor jezelf te bepalen waar de ondergrond straks voor bedoeld is.
Het doel van de ondergrond
Halfverharding bestellen kan op verschillende plaatsen, maar voordat je overgaat tot het doen van je bestelling, kan je het beste een goed plan hebben waarin duidelijk is wat het doel van de ondergrond gaat zijn. Wordt het een simpel wandelpad, dan zijn alle mogelijkheden wel open. Dan kan je bijvoorbeeld ook prima houtsnippers gebruiken; deze kunnen het gewicht van wandelende mensen prima aan en zullen netjes blijven liggen. Wordt het echter een parkeerplaats of een weggetje waar regelmatig auto’s op rijden, dan is het beter om te kiezen voor een wat steviger ondergrond. Dan moet je erop beducht zijn dat je een ondergrond kiest die bestand is tegen veel gewicht over een langere periode. Gelukkig zijn die er genoeg en kan je ook voor die doeleinden prima gebruik maken van deze fraaie, duurzame ondergrond.
Halfverharding past overal
Als je er eens even goed over nadenkt, zal je zien dat heel veel paden en andersoortige plekken gebruik maken van halfverharding. Dat schelpenpaadje in het park? Halfverharding. Dat wandelpad naast de golfbaan? Halfverharding. Het zijn allemaal verschillende variaties op hetzelfde thema en dat maakt halfverharding zo divers. Je kan er alle kanten mee op en je hebt altijd ruime keuze. Het aanleggen ervan kan je zelf doen als je te maken hebt met een vrij klein oppervlak, of een bescheiden paadje, maar is het een grotere klus, dan zal je iemand moeten inschakelen die hierin is gespecialiseerd.
Laat het aanleggen door een expert
Halfverharding is fraai, maar het vereist wel een ervaren en kundige hand om het echt goed aan te leggen. Daarom is het altijd verstandig om een expert in te huren, zodat je zeker weet dat het goed gebeurt. Deze expert zorgt ervoor dat er bijvoorbeeld geen grote plasvorming komt bij zware regenval, of dat het materiaal niet constant aan de zijkanten over de randen gaat. Ook wordt ervoor gezorgd dat het materiaal goed gespreid wordt, zodat elk deel van het oppervlak evenveel dekking krijgt.