Meteen naar de inhoud

Wat maken dakpanplaten geschikt voor jouw constructie?

  • door

Bij een constructie van een dak komt vaak veel kijken en is er veel keuze. Zo kan je kiezen voor een leien dakbedekking, een rieten dakbedekking, een groendak, dakpannen of dakpanplaten. Verschillende soorten daken zijn geschikt voor verschillende situaties en hebben allemaal hun voor- en nadelen. Dakpanplaten zijn uiterst geschikt om als dakbedekking te gebruiken en zijn vaak de goedkoopste optie. Maar wat maken dakpanplaten nog meer geschikt voor jouw constructie?

Licht van gewicht

Het grote voordeel van dakpanplaten is dat ze relatief licht van gewicht zijn vergeleken met andere opties en zijn daardoor geschikt voor bepaalde constructies waar zwaardere opties geen mogelijkheid zijn. Voor bepaalde zwakkere dakconstructies is het een goede keuze.

Gering in onderhoud

Een ander groot voordeel van dakpanplaten is dat ze gering in onderhoud zijn. Dakpanplaten zijn vaak gemaakt van gegalvaniseerd staal wat niet zal roesten. In principe hoeft er geen jaarlijks onderhoud plaats te vinden maar dit zal wel de levensduur van jouw dak verlengen en voorkomen dat er andere problemen voor komen.

Lange levensduur en duurzaam

Dakpanplaten hebben van zichzelf een lange levensduur en kunnen met goed onderhoud soms wel 100 jaar mee! Stalen dakpanplaten zijn daardoor ook een erg duurzame optie. Het grote voordeel van staal is dat dit volledig recyclebaar is en kan met een gelijkwaardig kwaliteitsniveau worden hergebruikt. Zo bespaar je niet alleen geld maar ben je ook nog eens milieubewust bezig.

Eenvoudig en snel gemonteerd

Dakpanplaten zijn een uiterst geschikte optie voor jouw constructie als je krap in de tijd zit of zelf niet extreem handig bent. Deze vorm van dakbedekking is namelijk erg eenvoudig en snel gemonteerd. Ook zullen de installatiekosten hierdoor veel lager zijn vergeleken met andere daken. Klik hier om geschikte dakpanplaten te bekijken en/of te bestellen!

Bestand tegen storm

Desondanks het lichte gewicht zijn stalen dakpanplaten enorm stevig. Vergeleken met andere opties vinden er zelden beschadigingen plaats. Ook na hevigere weersomstandigheden zijn er vaak geen beschadigingen te vinden.

Nadelen

Een dakpanplaat is echter niet voor iedere situatie geschikt. Stalen dakpanplaten zijn vaak moeilijk te gebruiken in combinatie met een dakkapel of dakraam. Doordat ze vaak groot van stuk zijn en moeilijk bewerkbaar zijn kan een dakkapel of dakraam problemen opleveren. Ook kan er na loop van jaren een kleurverschil ontstaan en kunnen de platen iets verkleuren. Dakpanplaten bieden van zichzelf weinig geluidsdemping en pas als ze geïsoleerd zijn zullen ze meer geluid buiten houden.