Meteen naar de inhoud

Wintertips voor de automobilist

winter auto

De winter is over het algemeen niet de meest vriendelijke periode voor je auto. Pekel op de weg, een koude motor, wie niet oppast kan zomaar langs de weg komen te staan in het koude seizoen. Daarom is het goed om te weten wat je kan doen om je auto een beetje goed te houden als het kwik onder de nul daalt.

Parkeer in de versnelling en niet op de handrem

Heb je net een mooie auto gekocht bij een auto bedrijf in Emmen, vriest de handrem vast. Een realistisch scenario in de winter, want de handrem kan heel goed vastvriezen als het echt koud is. En zit de handrem vastgevroren, dan gaat het even duren voordat je weg kan rijden. Ok dit te voorkomen, doe je er goed aan om de auto gewoon in de eerste versnelling te zetten bij het parkeren. En heb je een automaat, zet hem dan gewoon in P. Dan vriest er helemaal niks vast en kan je gewoon rustig vertrekken in de vroege ochtend.

Voorkom krabben met een speciale deken

Krabben is ook zo’n klusje dat altijd op het minst geschikte moment moet gebeuren. Wie ‘s ochtends vertrekt, is eerst een paar minuten met de krabber in de weer voordat hij op pad kan. Dit is te voorkomen, door een deken te gebruiken. Deze plaats je over je voorruit en klem je op z’n plek door hem vast te zetten in de voorste portieren. Dit voorkomt een bevroren voorruit en scheelt dus aanzienlijk in krabwerk op de vroege ochtend. Gebruik overigens geen kranten; deze kunnen vastvriezen.

Maak niet alleen korte ritjes

De accu heeft het zwaar in de winter. De wegenwacht reist vaak stad en land af om stilgevallen auto’s weer tot leven te wekken, omdat accu’s bij vrieskou snel leeglopen. Om ervoor te zorgen dat je accu voldoende kan bijladen, is het verstandig om regelmatig wat langere ritten te maken. Bij korte autoritten kan de accu niet voldoende bijladen en is hij op een gegeven moment gewoon leeg. En een lege accu is natuurlijk bijzonder vervelend als het al zo fris is. Hou je je accu echter in goede staat, dan kan de wegenwacht stilletjes aan jouw huisje voorbij gaan.

Koop de juiste ruitenwisservloeistof

In de winter is het aan te raden om ruitenwisservloeistof te kopen met antivries. Deze bevriest dus niet, waardoor je je ruitenwisservloeistof de hele winter kan gebruiken. Deze variant is te herkennen aan de kleur; de antivriesvariant is blauw, terwijl de zomervarianten roze of geel zijn. Die ruitenwisservloeistof is overigens ook belangrijk voor een andere tip.

Zorg voor goed zicht

Doordat er in de winter vaak veel meer rotzooi op de weg ligt, wordt je auto sneller vies en kan er dus ook het nodige op je voorruit komen. Zorg ervoor dat je voorruit schoon blijft, want goed zicht is van groot belang. Ook is het belangrijk dat je condens verdrijft voordat je weggaat. Je wilt niet net die ene fietser over het hoofd zien omdat je wat te haastig bent geweest.