Meteen naar de inhoud

Zijn werkkleren slecht voor het milieu?

  • door

Duurzaamheid is al jaren een hot topic in de textielindustrie. De resultaten blijven echter nog achter bij alle goede voornemens. De branche gaat vooruit, maar er is nog een lange weg te gaan. Duurzaamheid wordt elk jaar belangrijker. Bovenal werden we tijdens onze reizen naar Vietnam en Turkije geconfronteerd met alle misstanden in de textielindustrie en de milieuvervuiling die gepaard gaat met de productie van kleding.

Is er duurzame bedrijfskleding?

Duurzaamheid is al jaren een hot topic in de textielindustrie. De resultaten blijven echter nog achter bij alle goede voornemens. De branche gaat vooruit, maar er is nog een lange weg te gaan. Duurzaamheid wordt elk jaar belangrijker. Bovenal werden we tijdens onze reizen naar Vietnam en Turkije geconfronteerd met alle misstanden in de textielindustrie en de milieuvervuiling die gepaard gaat met de productie van kleding. Duurzame werkkleding kopen.

Is elk kledingstuk schadelijk?

We willen natuurlijk precies weten hoeveel milieuschade elk kledingstuk veroorzaakt. Hoe kleding wordt gemaakt, is bijvoorbeeld vaak belangrijker dan waarvan het is gemaakt. Het is ook belangrijk hoe goed je voor je kleding zorgt nadat je ze hebt gekocht.

Hoe langer je hem gebruikt en hoe sneller je hem vervangt door een nieuwe, hoe minder impact hij zal hebben op het milieu. Ook hangt de schade aan het milieu af van wat je met je kleding doet als je ze niet meer nodig hebt. Daarom is het moeilijk te zeggen welke impact kleding zal hebben. Meestal zijn de grootste milieueffecten de productie, het gebruik en de de verpakking (vaak zijn die erg slecht voor het milieu).

Slecht voor mens en dier

Miljoenen mensen over de hele wereld zijn betrokken bij de productie van kleding. Werk je in een veilige en gezonde omgeving en word je goed betaald? Voor sommige merken en kleding is het antwoord nee. Dit is geen omgevingsfactor, maar er moet rekening mee worden gehouden als u eerlijke kleding wilt kiezen. Hetzelfde geldt voor dierenleed. Dit kan gebeuren bij het winnen van dierlijke materialen zoals die worden gebruikt bij de productie van wol en leer… maar ook indirect via andere productieprocessen. Klimaatverandering, landgebruik, waterstress en plastic soup. Klik hier voor meer tips