Het wordt steeds belangrijker dat iedereen zijn steentje bijdraagt aan een beter milieu. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Zonnepanelen zijn een goed voorbeeld van een eenvoudige manier waarop je minder CO2 uit kan stoten. Het is daarom ook niet gek dat ze steeds populairder worden. Overweeg jij ook om zonnepanelen aan te schaffen? In dit blog lees je een aantal tips die daarbij van pas kunnen komen.
Soort panelen
Voordat je overgaat tot aankoop, dien je eerst te beslissen voor welke soort zonnepanelen je gaat. De kunnen verschillen op het gebied van kleuren, maten, de aanwezigheid van een frame en natuurlijk kosten. De meest gebruikte zonnepanelen in Nederlands zijn zwarte of blauwe zonnepanelen. Deze zijn gemaakt van poly- of monokristallijn silicium. Blauwe zonnepanelen zijn iets goedkoper dan zwarte, maar het zwarte exemplaar is minder opvallend door de neutrale kleur. Daarnaast zijn er ook zonnepanelen op de markt waarbij een dunnefilmtechniek is gebruikt, waardoor de buigbaar zijn. Ten slotte kan je gaan voor best of both worlds met hybride zonnepanelen: dit is een zonnepaneel en een zonneboiler in één. Hierdoor wekt het tegelijkertijd elektriciteit én warmte op.
De kosten
Omdat de aankoopkosten van zonnepanelen hoog op kunnen lopen, kan de initiële investering soms behoorlijk hoog zijn. Hier staat echter tegenover dat je energierekening elke maand een stuk lager zal zijn. Hierdoor betaalt de investering zich vanzelf terug. Afhankelijk van de kosten en de opbrengst heb je de zonnepanelen binnen ongeveer 10 jaar terugverdiend. Daar komt nog eens bij dat verschillende gemeentes subsidies en andere financiële voordelen aanbieden bij de aanschaf van zonnepanelen, wat ook aanzienlijk kan schelen in de kostprijs.
Installatie
Wanneer de panelen zijn aangeschaft, zullen ze geïnstalleerd moeten worden. Hierbij kunnen veel verschillende dingen misgaan, zoals niet afgedichte stekkerverbindingen of zonnepanelen die verkeerd geplaatst zijn en vervolgens in brand kunnen vliegen. Om dat te voorkomen, wil je natuurlijk een zo gekwalificeerd mogelijk bedrijf inschakelen. Hierbij kan het energieloket in jouw gemeente je helpen. Het is aan te raden om bij ten minste 3 verschillende bedrijven offertes aan te vragen en die met elkaar te vergelijken om zo tot de beste prijs en voorwaarden te komen. Let er ook op dat een bedrijf in het bezit is van het keurmerk Zonnekeur.